tirsdag 23. oktober 2012

Fiskegrateng


Denne oppskriften passer til ca. 8 personer. Tar litt tid å lage, så lager du mye kan du f. eks fordele i aluminiumsformer som du får kjøpt på butikken og fryse ned, så har du flere middager som raskt kan tilberedes i en travel hverdag. Dersom du lager for nedfrysing, skal ikke gratengen stekes før du fryser den, men beregn da ca. dobbelt så lang steketid dersom den kommer rett fra fryseren.

800 gr torskefilet eller annen hvit fisk (fersk eller frossen)
1/2 purre
ca. 1 liter melk
200 gr. macaroni
100 gr. meierismør
4 gode ss. mel
(100 gr. hvit ost hvis du ønsker)
1 ts. muskat
Salt
Pepper
2 egg
Griljermel

Forvarm ovnen til 190 grader og tin fisken hvis frossen.

Kok macaronien med litt salt, men bruk halve koketiden, da den vil koke videre under steking. Avkjøl.

Lag tykk, hvit saus:
Smelt smøret og la finhakket purre surre litt uten at det brenner seg. Tilsett melet og spe ut med melken litt etter litt mens du rører. Pass på at du ikke tilsetter all melken med en gang, slik at det blir klumper i sausen. La koke, men pass på varmen slik at sausen ikke brenner seg i bunnen.

Husk at fisken avgir væske (spesielt frossen fisk), så sørg for å ha en forholdsvis tykk saus.

Har du litt hvitost kan du gjerne tilsette denne i sausen i slutten av koketiden. Smak til med muskat, salt og pepper. Avkjøl lett og tilsett eggene (et og ett om gangen mens du rører). Tilsett så fisk (delt i mindre biter) og macaroni og bland godt. Hell blandingen over i passende ildfast form og strø griljermel på toppen. Stek på nederste rille på 190 grader i ca. 1/2 time eller til gratengen er ferdig.

Server med f. eks. raspede gulrøtter og evt. smeltete smør.

Tips:
Jeg lager gjerne en tradisjonell eddik- og sukkerlake til de raspede gulrøttene da det smaker ekstra godt. I disse lavkarbo-tider burde jeg kanskje ikke anbefale det, men her er i hvert fall oppskriften:

4-6 raspede gulrøtter (evt. bytt ut noen med litt kålrot)
1 ss 7% eddik
1 ss sukker
2 dl. vann

Rør sammen til sukkeret er oppløst og bland i de raspede gulrøttene. Sett kaldt før servering. Lykke til! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar