tirsdag 19. februar 2013

Røkt svinekam med tomatsaus

Dette er typisk søndagsmiddag og tar ca. 2 1/2 time å lage. Til gjengjeld er det fantastisk godt!

Her er oppskrift til 4 personer

Ca. 1,5 kg. røkt svinekam med ben i et stykke

Til glassering:
2 ss brunt sukker
4 ss sennep (gjerne 2 forskjellige typer; 2 ss fin Dijon sennep og 2 ss. av en grovere variant)
1 ts kvernet sort pepper

NB! Du trenger 1 stekepose til stekingen.

Sørg for at svinekammen er romtemperert og smør den inn med sukker- pepper og sennepsblandingen på alle sider.

Legg stekeposen i en form og fyll med forskjellige grønnsaker som skal være med å lage god kraft til sausen. Jeg brukte:

2 gulrøtter
3 stilker stangselleri
10 hvitløksfedd (gjerne med skall)
2 løk (hvit eller rød)

Kutt grønnsakene i store biter (ikke behov for skrelling av gulrøtter) og legg disse i bunnen av posen. Hell over 1/2 liter vann og legg den glaserte svinekammen på toppen. Husk å sette et steketermometer i steken slik at den er midt i den tykkeste delen før du lukker posen med klipsen som medfølger evt. binder den godt igjen med tau. Vær obs på at det vil danne seg damp i posen så bind godt sammen slik at posen ikke åpner seg under steking.

Sett formen nederst i forvarmet ovn og stek på 150 grader i ca. 1,5-2 timer, eller til temperaturmåleren viser 70 grader. La den hvile i ca 1 halv time.

Sett en sil over en kasserolle, kutt et hull i stekeposen for å få grønnsaker og sjy over i silen. Press gjerne de møre grønnsakene gjennom silen så godt det lar seg gjøre og du har en flott basis for saus.

Til sausen trenger du:
Kraften fra kjøttet:
3 toppede ss hvetemel
2 ss tomatpure
1 ts worchestersaus
2 dl fløte
Pepper

Tilsett hvetemel i den silte kraften og ikke rør før melet har sunket ned i kraften. Rør og tilsett de andre ingredientsene. Skulle det vise seg at du ikke har fått ut alle melklumpene er det lov å sile igjen:) Smak til med pepper og la sausen koke i noen minutter.

Da kan du skjære opp svinekammen. Server med kokte poteter og grønnsaker. Jeg synes brokkoli, blomkål og gulrøtter er godt til dette. Lykke til!3 kommentarer:

  1. røkt svinekam er som regel saltet for mye etter min smak. lar den seg vanne ut og eventuelt hvor lenge? ej

    SvarSlett
  2. Hei, har ikke forsøkt å vanne ut røkt svinekam, men kan ikke se hvorfor du ikke skulle kunne gjøre det, på lik linje med røkt og saltet svineknoke. Ville da forsøkt å latt den ligge i vann fra kvelden før du skal tilberede den.

    SvarSlett
  3. Pleier som regel koke opp vann og trekke den i et par timer, og lage saus av kraften..

    SvarSlett